KHL Medveščak - EC KAC 29.8.2014. Zagreb

Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr

KHL (opet) mijenja sustav natjecanja

Kontinentalna hokejska liga (KHL) razmatra novu promjenu sustava natjecanja, najvjerojatnije od sezone 2019./20. Prema pisanju češkog portala hokej.cz o tom je na novinskoj konferenciji u Zürichu govorio potpredsjednik lige Georgij Kobiljanski. Novi sustav donio bi više atraktivnih utakmica, ali i umanjio broj dalekih putovanja.
 

U doigravanju bez promjena

 
Umjesto četiri, po novom sustavu bi KHL imala samo tri divizije – tihooceansku, uralsku i zapadnu. Promjena ovisi o ulasku novih europskih klubova u natjecanje, kao najveći favoriti se spominju Pariz i London, špekulacije o eventualnom ulasku Milana su još uvijek aktualne. Milano će prije ipak morati izgraditi novu dvoranu.
 
Nakon prošle sezone s KHL-om su se oprostili Jugra i Lada, još ranije iz lige je istupio Metalurg iz Novokuznjecka. Prema trenutno dostupnim informacijama na proljeće 2019. istupit će još dva ruska kluba, koje bi trebale nadomjestiti momčadi iz glavnih gradova Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.
 
Prema Kobiljanskom bi klubovi iz zapadne i tihooceanske divizije igrali unutar svoje divizije i protiv momčadi iz uralske divizije. Time bi se osiguralo da najzapadniji klubovi, Slovan i Jokerit, ne moraju putovati do Vladivostoka, Habarovska ili Pekinga. U slučaju ulaska Pariza ili Londona, takav sustav bi imao još i više smisla.
 

Dobili pravo pregovora s britanskim savezom

 
KHL je dobio pravo pregovaranja s britanskim savezom hokeja na ledu o mogućem ulasku Londona u elitno natjecanje. Trenutno nije poznato bi li u tom slučaju došlo do preseljenja nekog od aktualnih klubova u London, po principu NHL-a, ili bi se stvorio potpuno novi klub. Jedino je sigurno da bi se utakmice igrale u velebnoj O2 Areni, kapaciteta 20 000 gledatelja.

 

East London, Mike McBey, Flickr

East London, Mike McBey, Flickr

 
Kobiljanski priznaje da je sudbina londonskog kluba naišla na određene prepreke, ponajviše zbog političkih napetosti između Londona i Moskve. Odnosi dvaju zemalja su znatno zahladili nakon ubojstva ruskog tajnog agenta Sergeja Skripala u Salisburyju.
 
Trenutno nije jasno hoće li se KHL na zapadu Europe igrati već od iduće sezone.
 
„Milan može igrati nakon što izgradi novu dvoranu. Što se tiče Londona postoje investitori iz Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, ali naš zahtjev su financijske garancije. Imamo loša iskustva s Levom iz Praga.“
Francuska, Italija i Engleska su za vodstvo lige zanimljive:
 
„Za razliku od Njemačke, Švicarske ili Švedske, koje imaju jake nacionalne momčadi, KHL bi mogao pridonijeti razvoju hokeja u ovim ostalim zemljama.“
 
Nije samo jasno po čemu je Kobiljanski zaključio da francuski hokej, koji doživljava pravu renesansu, nije dovoljno jak.
 

KHL World Games

 
Još jedna novost ove sezone su i utakmice KHL-a u zemljama u kojima stoluju klubovi pripadnici Lige. Prva se odigrala već u petak, 26. 10. u glavnom gradu Austrije.
 
Po uzoru na američke profesionalne lige, KHL radi na podizanju svog ugleda i popularnosti izvan svojih sadašnjih granica. Prva serija KHL World Games odigrat će se u Beču 26. i 28. 10. – bratislavski Slovan već je u petak ugostio moskovski CSKA i upisao težak poraz od čak 0:9, a u nedjelju dočekuju SKA iz Sankt Peterburga. Mjesec dana nakon toga iste protivnike dočekat će Dinamo Riga u Zürichu. KHL će se ove sezone igrat i u estonskom Tallinnu.
 
Voditelj marketinga bratislavskog kluba Milan Vajda priznao je da su pregovori o odigravanju ovih utakmica bili teški, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da cijelu organizaciju preuzima KHL, što znači da Slovan nema pravo prodaje karata za te dvije utakmice.
 
„Uspjeli smo dogovoriti da pravo otkupa imaju sezonski pretplatnici, ali za te susrete moraju platiti ulaznice. Cijene nisu previsoke, u rangu s našim uobičajenim cijenama“, rekao je Vajda za slovački dnevnik Šport.
 
Slovan je za ove susrete morao ispuniti četiri uvjeta:
 
„Moramo doći i odigrati najbolje što možemo. Moramo osigurati sustav za videosuce, iz naše dvorane preseliti sustav mjerenja vremena i osigurati prijevoz statističarima“, dodaje Vajda.

 

Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr