Team Canada's Cory Conacher, Trevor Carrick, Keaten Ellerby, Chris Didomenico and Derek Roy, from left, celebrate after scoring 1-1 during the final game between Team Canada and Switzerland's HC Lugano at the 89th Spengler Cup ice hockey tournament in Davos, Switzerland, Thursday, December 31, 2015. (EQ Images/Pascal Muller)

[Spengler Cup] Kanada osvojila prestižni turnir

U finalu 89. izdanja najstarijeg hokejskog turnira na svijetu, Spengler Cupa, susrele su se dvije savršene ekipe, jedine dvije neporažene, prava mala poslastica za ispraćaj 2015. godine. Kanada je na kraju ipak bila bolja ekipa od Lugana, što se posebno osjetilo u posljednjoj trećini. Na kraju je Kanada slavila 4:3, a zanimljivo da, osim protiv Davosa u grupnoj fazi, ni protiv koga Kanađani nisu slavili s više od gola prednosti.

Chris DiDomenico upisao je dvije asistencije uz pet udaraca, a igračem susreta proglašen je Aaron Johnson, koji je uz kapetana Matthewa Lombardija asistirao Mattu D’Agostinu za pobjednički pogodak u 49. minuti. Na strani Lugana najboljim igračem proglašen je Julian Walker.

U utakmicu su bolje ušli Kanađani, koji su dominirali ledom svih 60 minuta. U prvim minutama prilike su imali Chris DiDomenico i Matt Ellison, ali oba puta vratar Lugana, Elvis Merzlikins, bio je spreman. Latvijac, nedvojbeno najbolji vratar na turniru, skupio je 40 obrana.

Iako nisu pokazivali znakove života u prvih desetak minuta, u 9. je Lugano došao do vodstva. Alessio Bertaggia opalio je prema vratima Jeffa Glassa, koji je odbio taj i udarac i odbijanac Gregoryja Hofmana. Na Glassovu veliku žalost i taj drugi udarac se odbio Hoffmanu, koji je prošao oko gola i uspio ugurati pločicu na drugu stranu, prije nego je kanadski vratar pokrio tu stranu.

U tim trenucima Lugano je igrao bolje, čak su imali i premoć na ledu.

Sve do 16. minute kad je poravnao Keaton Ellerby. Najveću zaslugu pripisujemo Chrisu DiDomenicu koji je pronašao Ellerbyja na plavoj preko cijele trećine, a ovaj iz prve opalio, pak je prošao kroz sve što mu se eventualno moglo naći na putu.

Dvije minute kasnije Ellerby je imao novu sličnu priliku, ali Latvijac je ostao priseban. Na odmor se otišlo s neriješenim rezultatom.

U drugoj trećini Kanada je naplatila nadmoć na ledu te dvama pogocima u prvih pet minuta otišla na +2, koje Lugano do kraja neće prestići. Pred kraj susreta su došli na 3:3, ali dalje nije išlo. prvo je Derek Roy pokupio odbijanac nakon udarca Coryja Conachera u 24. minuti, a dobar posao odradio je i Matt Ellison pokrivši braniča pred vratima kako bi Roy imao čisti udarac. Već minutu kasnije Tom Pyatt donio je Kanadi 3:1. Pričekao je na desnoj strani nakon kanadske polukontre, tamo ga je vidio Cory Emmerton i bez dvojbi poslao pločicu prema Pyattu, kojem nije bio problem pogoditi u nebranjeni dio mreže.

Trzaje života pokazao je Linus Klasen u 28. minuti s lijeve strane pogodio stativu nakon silovitog udarca, isto je ponovio Fredrik Pettersson minutu kasnije iz sredine.

Muke po Merzlikinsu

Osim što je drugi po broju primljenih udaraca na turniru, iza Leonarda Genonija, Merzlikins ni u ovoj utakmici nije bio pošteđen. Prema njemu je upućeno 44 udarca, 40 ih je obranio te tijekom ne samo ove utakmice imao preko nekoliko sjajnih obrana.

Negdje na polovici susreta jedan od udaraca odbio se od Latvijčeve palice u zrak, te pao ravno njemu na rame, što je izazvalo pomutnju u redovima Lugana, ali na njihovu sreću pločica je na kraju otklizala tijesno uz stativu pored gola.

U toj akciji isključen je Derek Roy, čije je isključenje iskoristio Alessandro Chiesa za smanjenje vodstva. Doduše, najveći posao napravio je Damien Brunner koji je iz lijevog kruga opazio kako se Bertaggia šulja s desne strane, u pravom trenutku poslao dijagonalan pak prema svom suigraču, a ovaj je samo lagano pločici promjenio smjer te je poslao preko gol linije.

Nedugo nakon tog pogotka dogodila se zanimljiva situacija u kojoj su se zakačili Chris DiDomenico i Lorenz Kienzle. Naime, Kienzle je dobio kaznu zbog naleta palicom, a DiDomenico zbog malo pretjeranog teatralnog simuliranja. Kienzle je poludio te odlučio DiDomenicu dati do znanja što misli o tomu:

“Stop fucking diving, this is the last time, I’ll fucking kill you, you’re a pussy!” – urlao je Kienzle na klupi za kažnjene. Kako bi se sačuvala draž, citat je ostavljen u originalu (op. a.).

Zbog ovog “akademskog govora” Kienzle je odmah po završetku susreta kažnjen s 500 franaka.

Uspješna 2015.

U trećoj dionici nastavila se dominacija Javorovih listova, osjetnije nego dotada u susretu. Kanađani su nizali prilike: DiDomenico, Roy pa Emmerton. Prvi su do pogotka opet stigli – Švicarci.

Gregory Hoffman naletio je na udarac Alessija Bertaggie, koji je već bio prevario Jeffa Glassa i njegov udarac bi vjerojatno završio u golu, ali Hoffman se pobrinuo da sve bude sigurno te izjednačio na 3:3. Igrala se 46. minuta.

Tri minute kasnije Matt D’Agostino postavio je točku na i kad je iz sredine probio Merzlikinsa. Do kraja su gotovo sve ozbiljnije prilike išle na kanadsku stranu pa su i zasluženo slavili.

Daniel Vukovic, photo by Krume Ivanovski / Krumeivanovski.com

Daniel Vukovic, photo by Krume Ivanovski / Krumeivanovski.com

Hrvat u redovima Kanađana, Daniel Vukovic trostruki je sad osvajač Spengler Cupa. Tri puta zaredom osvojio je prestižni trofej dr. Spenglera, a nakon dva trofeja sa Geneve-Servette, ovaj turnir bio je u momčadi svoje rodne Kanade.

Kanađani tako ovu godinu zatvaraju iznimno uspješno, sa čak 13 osvojenih zlata: Svjetsko prvenstvo, Juniorsko svjetsko prvenstvo, Inline svjetsko prvenstvo, Turnir Ivana Hlinke, Svjetsko prvenstvo u slegde hokeju, Svjetsko prvenstvo U-17, World Junior A Challenge i sada Spengler Cup. To se zove dominacija!

Najbolji igrači

Golovi: Ryan MacMurchy (MAN), Linus Klasen (LUG) – 6
Asistencije: Matthew Lombardi (CAN), Fredrik Pettersson (LUG) – 4
Bodovi: Linus Klasen (LUG) – 7
Vratari: Igor Ustinskij (AVT) – 94.23%

Najbolja petorka:
G – Igor Ustinskij (AVT)
D – Philipe Furrer (LUG)
D – Arturs Kulda (JOK)
F – Linus Klasen (LUG)
F – Ryan MacMurchy (MAN)
F – Cory Conacher (CAN)

Team Canada - Lugano

Photo: EQ Images/Pascal Muller