Photo: Screenshot/Youtube

Jamajka juriša prema ZOI

Češka, Kanada, Rusija, SAD, Finska, Švedska, Slovačka sve imaju nešto zajedničko – hokejske su velesile i redovno nastupaju na Zimskim olimpijskim igrama. Oglasila se još jedna reprezentacija koja želi u to društvo, a izjava koja slijedi spada u rubriku vjerovali ili ne.

Naime, ta zemlja je Jamajka i najavila je pohod na ZOI.

Sve je krenulo prije par godina od Graemea Townshenda, koji je postao izbornikom nacionalne vrste. Danas, Jamajka je prva i jedina karipska zemlja članica krovne hokejske organizacije, IIHF-a.

Krenimo redom: Graeme Townshend već se upisao u povijesne knjige najbrže kolektivne igre na svijetu kad je postao prvi NHL-ovac rođen na Jamajci. Rođen u Kingstonu, preselio je u Kanadu sa samo tri godine i, logično, bio pod snažnim utjecajem hokeja.

Kad se spomene led i Jamajka, svima padne na pamet jamajčanska ideja o bob reprezentaciji, o kojoj je snimljen i film “Cool Runnings”. Film je snimljen prema istinitom događaju, a sve se događalo 1988. na ZOI u Calgaryju. Devon Harris, Dudley Stokes (kojeg je vremenom zamijenio Chris Stokes), Michael White, Freddy Powell i Howard Siler bili su hrabri mladići koji su ispunili svoj san i došli na Olimpijske igre.

O razvoju zimskih sportova na Jamajci govori činjenica da su bob reprezentaciju na ZOI slali 1992., 1994., 1998., 2002. i 2014.

Trenutna reprezentacija sastavljena je od mladića do 16 godina, čiji je san jednog dana plasirati se na Zimske olimpijske igre, najranije 2018. iako je realnije da ćemo uživo vidjeti Ratove zvijezda nego jamajčansku hokejsku reprezentaciju na ZOI.

Jamajčanska reprezentacija je specifična utoliko što je sastavljena isključivo od momaka rođenih na tom karipskom otoku, dok će trenutni NHL-ovci jamajčanskog podrijetla na međunarodnoj sceni predstavljaju državu u kojoj su se rodili – Kanadu. Ovo su neki: P.K. Subban, Trevor Daley, Mark Fraser… Spomenimo i Nigela Dawesa, kojeg smo gledali i gledat ćemo u Barisu iz Astane.

U razgovoru za Sportsnet.ca Townshend se prisjetio svojih snova o Olimpijskim igrama:

“Znao sam se šaliti sa svojim suigračima da jedina prilika da igram na ZOI bi bila kad bi se plasirala Jamajka… Obzirom da sam bio jedini Jamajčanin bio bih izbornik, oružar, igrao bih powerplay, ubijao igrača više protivnicima, igrao i golmana… Kad sam dobio ponudu na Jamajci prije tri-četiri godine, nisam mogao vjerovati! Ispunjenje snova!”

 

Photo: Screenshot/Youtube