IMG_2690-0.JPG

Jágr: Možda je vrijeme za promjenu pravila

Iz Praga: Alan Ilijić

Polufinalni susret SP-a u O2 Areni u Pragu ostavio je za sobom jednu podosta kontroverznu odluku. Naime, u 39. minuti pogodak je postigao Michal Jordán udarcem s plave linije. Pločica se otkotrljala u vrata iza Mikea Smitha, ispred kojeg je stajao Petr Koukal.

On Smitha nije dirao, ali suci Vinnerborg i Bulanov svejedno su poništili pogodak. Nadalje, nakon protesta Jakuba Voráčka i Jaromíra Jágra, odbili su pregledati snimku.

Jaromír Jágr poslije susreta prokomentirao je navedenu situaciju. Smatra da bi utakmica išli drugačijim tijekom, ali ne traži ispriku u sucima.

“Naravno da bi bilo drugačije. Nije isto gubiti 2:0 i 2:1, a taj pogodak bi nam dao veliki zamah prije treće trećine. S druge strane, smatram da je ključ bio u tome što nismo postigli pogodak u prvim minutama susreta kad smo bili bolji, imali smo puno prilika.

Dugo je tražio riječi za pregled snimke.

“Ne znam. Ne mogu o tome govoriti jer ne znam točno pravila za pregledavanje snimaka. Sjećam se prije petnaestak godina u Americi su mijenjali pravilo kako bi omogućili više pogodaka na utakmicama. Ovakve situacije se događaju stalno, pa su Amerikanci dozvolili da ovakve situacije budu pogoci.”

Nastavio je malo oštrije.

“Hokej je igra u kojoj moraš ići na gol i smetati vrataru. Ako ga dotakneš ili ometaš to je drugačija situacija. Možda bismo trebali početi razmišljati o smanjenju vratarskog prostora.”

U IIHF-ovom pravilniku piše slijedeće:

PRAVILO 95 – OMETANJE VRATARSKOG PROSTORA

III) Ako je napadački igrač u vratarskom prostoru u trenutko kada pločica prelazi gol crtu i ni u kojem smislu ne ometa vratara da obrani udarac, gol se priznaje.

Photo: Screenshot Youtube