S.Yume/Flickr

IIHF Dan 1.: Kanada – Latvija

Kanada – Latvija 6:1 (3:0, 2:0, 1:1)

Hokejski div pokazao je tko je gazda. Već u prvoj utakmici prvenstva doslovno su pregazili Latviju, istu onu Latviju koja ih je namučila u Sočiju i kada je izgledalo kao da bi Kanada mogla ostati bez medalje. Iako su Latvijci bolje krenuli u susret i ostvarili početni pritisak, Kanada se sredinom trećine budi i ubrzo riješava bilo kakvu sumnju u pitanje pobjednika.

Na samom isteku 10. minute Nathan MacKinnon postiže prvi pogodak na asistenciju Jasona Spezze. Najmlađem kanadskom reprezentativcu na ovom prvenstvu to je bio tek drugi gol na SP-ima. Nakon utakmice imao je za svog suigrača samo riječi hvale:

 “Spezza je sjajan igrač, stvarno je užitak biti s njim u liniji. Uz njega je puno lakše igrati.”

Latvija je nastavila s pritiskom sve dok se nije ukazao Jason Spezza i povisio na 2:0 u 14. minuti. Spezzi je to bio i pobjednički pogodak, a zabio je još jedan u 24. minuti, za 5:0. Matt Duchene i Dan Hamhuis upisali su se u strijelce nakon njih za potvrdu ogromne pobjede na startu.Sidney Crosby imao je asistenciju i pogodak iz kaznenog udarca.

“Odlična utakmica, jako smo zadovoljni, uspijeli smo uloviti kemiju na ledu i to je najbitnije. Svakom utakmicom bit ćemo bolji i bolji”, prokomentirala je najveća kanadska zvijezda.

Najavio je i iduću utakmicu s Njemačkom.

“Ovdje nema lakih utakmica, ni ova nije bila lagana. Europske reprezentacije su navikle na veliki led, pa su u maloj prednosti, ali na nama je da pružimo svoju najbolju igru.”

Kaspars Daugavinš ukrao je shutout Mikeu Smithu koji se i nije pretjerano naradio, skupio je samo 16 obrana. Omjer udaraca bio je 42-17 u korist Kanade, ali zapanjujuće je koliko su Kanađani više pucali u drugoj (19-5) odnosno trećoj dionici (12-3).

Photo: s.yume / Flickr.com