Pionir Beograd / Dominik Erić

I Hrvat je bio na Continental Cupu

Continental Cup natjecanje je IIHF-a kojem nitko ne poklanja pažnju. Početkom listopada odigrano je prvo kolo, a jedna od grupa igrala se i u Beogradu. Razgovarali smo sa Dominikom Erićem, Hrvatom koji je radio na turniru:

Q: Protekolog vikenda u Beogradu igrana je skupina Continental cupa? Što je to točno?

A: Od 2.-4. listopada Partizan je ugostio 1. kolo Continental Cup-a, ružnog pačeta IIHF-a, natjecanja koje nikako da pronađe svoje mjesto pod suncem. Često osporavan i izbjegavan od strane mnogih klubova, Continental Cup je natjecanje koje, nažalost zbog hokeja gdje slabiji ne mogu igrati “bunker”, nikako ne može pronaći zadovoljavajući format. Na turniru prvog kola skupine A nastupali su prvaci Bugarske, Izraela, Srbije i Turske. Obzirom da je led u Pioniru stavljen netom pred turnir, do izražaja su došli “legionari” iz Sofije.

Q: Što si ti radio na takvom turniru? Jel često odlaziš na takve turnire? Gdje si sve do sada bio i radio?

A: Moj posao je Result manager, odnosno zadužen sam za točnost podataka na IIHF.com te za glatko odigravanje utakmice sa strane off ice officiala. Result manager sam zadnjih 6 godina (prvi turnir mi je bio u Mariboru u ožujku 2009.). Većinom pokrivam bliske i jezikom slične prostore (Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju) a bio sam i u Sofiji i u Narvi (Estonija). Ovo natjecanje mi je 14. put da radim pod zastavom IIHF-a.

Q: Kako je Beograd reagirao na ovaj turnir? Je li bilo ljudi? Gdje se igralo?

A: Nažalost, obzirom da je tek postavljen led, i da je bila slaba (ako ikakva) marketinška kampanja u Pioniru su bila samo “svima poznata lica.” Posjeta je bila znači gotovo nikakva, svi smo se poznavali i to je na žalost bilo tako.

Q: Kakva je kvaliteta momčadi bila? Kako bi rangirao jačinu turnira?

A: CSKA Sofia (Bugarska) i Rishon Devilsi (Izrael) bi s još par treninga (i igrača, Izraelaca je bilo samo 15) pružili dobar otpor hrvatskim amaterima dok su predstavnici Turske (Zeytinburnu Istanbul) i Srbije (Partizan Beograd) vidljivo van treninga.

Q: Što misliš koji je razlog da se Hrvatske momčadi ne natječu u takvim natjecanjima?

A: Mislim da se Hrvatske momčadi ne natječu jer nastup traži dosta novaca, pobjednik ide u slijedeći krug, što također iziskuje svoje troškove. Nažalost, motivi u HR hokeju su često više novčani nego sportski, tako da jedno međunarodno natjecanje kojim bi se moglo domaćim (pravim) reprezentativcima omogućiti par jakih utakmica nije interesantno vodećim ljudima. Medveščak je jednom ranije u povijesti (2004 ako se ne varam) čak i organizirao, ali je u zadnjem kolu pod sumnjivim okolnostima izgubio od Dunaferra kojem je vjerojatno bilo isplativije putovati kod Albe u Szekesfehervar.

Q:Je li zanimljivije raditi na reprezentativnim turnirima ili pak na klupskim natjecanjima?

A: Obzirom da sam do sada radio više i češće na reprezentacijama te da su ti turniri (odnosno Svjetska prvenstva) duži i češće bolje organizirani, a i kvaliteta hokeja je često bolja ipak bih se odlučio za nacionalne timove!
Hvala Dominiku!