Photo: Thijs de Witte / IIHF.com

Hrvatskoj drvena medalja, Koreji zlato

Neuspješno je završen pohod Hrvata na Eindhoven. Velikim porazom u posljednjoj utakmici turnira Hrvatska nije ostvarila najavljeno i ostaje i dogodine u diviziji 1B.

‘Na Svjetsko prvenstvo smo došli s velikim očekivanjima, ali svjesno smo svih nedaća koje su nas pratile u Eindhovenu, prvenstveno tu mislim na ozljede. Bez obzira na rezultat koji smo ostvarili, na ovo Svjetsko prvenstvo gledamo kao na još jedno iskustvo koje nam je potrebno kako bismo izrasli u što kvalitetniju reprezentaciju i vjerujem da će nam ono biti od velike koristi iduće godine na Svjetskom prvenstvu”, izjavio je izbornik Don MacLean povodom završetka Svjetskog prvenstva.

Sa 9:4 Hrvatska je poražena od Koreje u prvoj utakmici dana, a neočekivanim porazom Velike Britanije od Litve, Koreja je osvojila zlato, Britanija srebro dok je Litva došla do bronce. Hrvatska je prvenstvo završila na 4. mjestu.

”Bez obzira na rezultat, moram reći da su dečki igrali sa srcem i željom da pobijedimo. Ali zbog niza nesretnih okolnosti, ispalo je kako je ispalo. Jako nas je pogodila ozljeda Dekanicha, prvenstveno psihički, i vjerujem da je ona odlučila tijek utakmice. Svi smo bili zabrinuti, ne samo mi treneri i liječnički Tim, nego i suigrači posebice jer se radilo o ozljedi u području vrata. Srećom, nije završilo teškom ozljedom zbog koje bi Dekanich trebao prestati igrati hokej”, izjavio je izbornik Don MacLean nakon utakmice.

Susret je Hrvatska ponovo počela okrnjena bez važnih bekova Alana Letanga, Geoffa Waugha i Marka Ljubića, Hrvatska se s Korejom, koja je prošle godine ispala iz Grupe A u Grupu B, dobro nosila do 25. Minute. Prva je trećina završila u egalu zahvaljujući golu Mislava Blagusa (10. minuta), da bi u drugoj trećini u 23. minuti Ryan Kinasewich osigurao vodstvo. Ipak, presudni trenutak utakmice odigrao se minutu prije. Tada su hrvatski reprezentativci izgubili još jednog igrača, vratara Marka Dekanicha. Naime, tijekom akcije jedan igrač Koreje je prilikom pada ozlijedio Dekanicha kojeg su morali na nosilima iznijeti s leda te je odmah prevezen u bolnicu. Dekanicha je na vratima zamijenio Mate Tomljenović. U narednih 40ak minuta Tomljenović je primio čak 8 golova, što je za bilo ipak previše za ozbiljnu borbu protiv raspoložene Koreje.

”Sve se odvijalo dobro dok nisu ozljedili Dexa. Takve stvari uvijek, htjeli mi to ili ne, utječu na psihičko stanje momčadi jer je riječ o jednom od nas. U trenutku kada su ga iznijeli s leda, nismo znali koliko je njegova ozljeda ozbiljna. Probali smo koliko smo mogli, ali nije išlo. Rado bih odmah mijenjao svoj “shorthanded” gol za pobjedu”, prokomentirao je Brenčun koji je danas postigao svoj prvi pogodak na ovom prvenstvu. Pogodak je postigao i Jačmenjak koji je ujedno proglašen i igračem utakmice za Hrvatsku.

Hrvatski savez hokeja na ledu najavljivao je borbu za zlato i zbog posebne draži, prema izvorima iz saveza, ali i IIHF-a, za osvojeno prvenstvo D1B matični savez dobije i izdašnu financijsku potporu od čak preko 500.000 CHF! Koliko bi taj iznos značio za hrvatski hokej možemo samo sanjati. Hoće li se za sljedeće prvenstvo kandidirati i HSHL, ostaje za vidjeti, prethodnih godina prema riječima funkcionera saveza, organizacija prvenstva divizije 1 nije se isplatilo. A koliko se isplatilo voditi na turnir igrače koji su se prethodne sezone umirovili, igrače koji su trebali biti prevaga, a to nisu bili, dijeliti putovnice potpunim strancima, ostaje za procijeniti nekom drugom, a analizu željno iščekujemo.

Photo: Thijs de Witte / IIHF.com