The official Spengler Cup Puck on ice during the game between Yekaterinburg and Team Canada at the 89th Spengler Cup ice hockey tournament in Davos, Switzerland, Saturday, December 26, 2015. (EQ Images/Melanie Duchene)

[HRHOKEJ] EBEL generacije na djelu

Za HRhokej piše Drax: 

U rujnu 2009. Medveščak je po prvi put zaigrao u austrijskoj profesionalnoj ligi EBEL. Za samo nekoliko tjedana “medvjedi” su postali glavna priča u gradu. Dom sportova je bio pretijesan za sve ljubitelje hokeja i ostale znatiželjnike koji su htjeli vidjeti kako izgleda odličan hokej u živo. Utakmice je prenosila televizija, a zagrebački klinci poželjeli su igrati tu zanimljivu igru. Šest godina kasnije, dječaci rođeni 2004. i mlađi koji su palice uzeli u jeku zanimanja za hokej upustili su se u nadmetanje s vršnjacima iz Slovenije, zemlje čiji je klupski hokej počeo gubiti na vrijednosti upravo u trenutku kad su Hrvati ponovo otkrili najbržu igru na svijetu.

Zagrebački mlađi kadeti nastupali su u prvenstvu Slovenije i u prethodne dvije godine. U sezoni 2013/14 selekcija pod imenom Team Zagreb osvojila je šesto mjesto u konkurenciji osam momčadi. Bez podrške klubova koji se nisu htjeli odreći nijednog termina za trening i vođena po načelu nezamjeranja, selekcija nije mogla ostvariti svoj puni potencijal. Godinu dana kasnije zagrebački klubovi nastupaju zasebno. Medveščak, Zagreb i Mladost zauzeli su sedmo, osmo i deveto mjesto ostavljajući iza sebe dvije slovenske momčadi pa su na neki način ponovili učinak Teama Zagreb.

Ako se rezultatski neuspjeh u prošloj sezoni mogao svesti pod izreku o prvim mačićima, za novo prvenstvo se očekivalo kako će i klubovi i treneri i igrači biti spremniji za ono što ih čeka u Sloveniji. Budući da su mlađi kadeti odnosno mlajši dečki kako se ovaj uzrast zove u Sloveniji najmlađi natjecateljski uzrast, razlike između Slovenaca i Hrvata mogu biti posljedica naučenog u četiri godine škole hokeja. Pogled na prošlogodišnju ljestvicu jasno je davao do znanja da su mali Bleđani, Jeseničani, Ljubljančani pa i Mariborčani puno više naučili od svojih trenera nego što je to bio slučaj kod Zagrepčana.

Pogled na učinak “EBEL generacije” poslije polovice ovosezonskog prvenstva upućivao je na dvojak zaključak. Na jednoj strani, mlađi kadeti Zagreba su svojim petim mjestom nadmašili ne samo svoj nego i prošlogodišnji učinak druga dva kluba. Zaostatak za vrhom je još uvijek bio povelik, ali su “veprići” iza sebe ostavili isto toliko Slovenaca koliko su ih pustili ispred sebe. Međutim, Medveščak i Mladost ostali su daleko na devetom i desetom mjestu. Samo je Celje bilo slabije od svih zagrebačkih momčadi. Zagrebaši su među svoje “žrtve” ubrojili i zvučna imena poput Jesenica i Slavije.

Za vrh ljestvice borili su se Bled A i Olimpija, a iz drugog plana pratili su ih Bled B i Maribor. Zagrebovi sljedbenici bili su redom, Triglav, Slavija i Jesenice. Na kraju su se našla druga dva zagrebačka kluba i Celje. Na kraju redovnog dijela prvenstva Olimpija je ostala sama na čelu, praćena s dva bledska sastava. Zagreb i Maribor dijelili su četvrto mjesto pri čemu su “veprići” ostali s neodigranom utakmicom protiv Bleda B. Slavija je predvodila donji dom u kojem su se smjestili redom Jesenice, Triglav pa Medveščak i Mladost te na kraju Celje.

Razvidno je kako je nastup Zagreba osvjetlao obraz zagrebačkog hokeja. “Veprići” su se smjestili u gornji dom slovenskog hokeja propuštajući ispred sebe samo Olimpiju i dva Bleda. Svojim nastupima pokazali su kako se i u zagrebačkim uvjetima rada sa školama hokeja može stvoriti momčad koje se može ravnopravno nadmetati s našim zapadnim susjedima. U 19 utakmica dres Zagreba ponijela su 23 hokejaša od kojih je 21 odigrao najmanje polovicu dvoboja. Prvi vratar bio je Stunković koji je u 19 nastupa ostvario 79,5% obrana. U pričuvi se nalazio Pregorec-Badel koji je deset puta dobio priliku čuvati mrežu svoje momčadi no pritom nije skupio barem 40% vremena u igri.

U uzrastu mlađih kadeta igrači još nisu “zacementirani” u ulogama braniča ili napadača, ali većina je već pronašla mjesto na kojem se najbolje snalazi. Od osmorice braniča najveći napadački učinak imao je Bezuk koji je upisao čak 20 bodova u 18 nastupa, a svoje kolege iz obrane predvodio je i broju minuta na klupi za kažnjene, ukupno 20. Svi ostali braniči (Alić, Slovinac, Juretić, Švarc, Tomica, Zlatar i Svjetličić) skupili više od pola utakmica u sezoni. Nešto veću ulogu u napadu su imali Lovro Slovinac s 5 te Alić s 3 boda. Uz Bezuka, u isključenjima su prednjačili Tomica s 12 i Zlatar s 8 minuta kazni. Obrana Zagreba propustila je 371 udarac prema svojim vratima odnosno 19,5 po utakmici.

Između 11 napadača koji su odigrali barem polovicu utakmica najviše se istaknuo Kumanović sa sjajnim učinkom od 47 bodova iz 19 utakmica. U stopu su ga pratili suigrači iz prvog napada Šimunković s 34 boda i Marinković s 24. Zapaženu ulogu imali su i Ljubičić s 13 odnodno Bokšić s 8 bodova. Zovko i Jakov Slovinac upisali su po tri boda, Stipković, Čurla i Matea Marinković po jedan, a Banek i Kovač su ostali bez bodova. Kumanović je predvodio napadače i u kaznenim minutama kojih je skupio 40, a odmah do njega bio je Marinković s 31 minutom.

U ovoj sezoni posebno je bilo zanimljivo kako će nastupiti mlađi kadeti Medveščaka. Povećano zanimanje djece za treniranjem hokeja do vrha je napunilo Medveščakovu školu hokeja što je bilo i za očekivati jer “medvjedi” su nerijetko bili prvi i jedini klub za kojeg su mnoge obitelji čule. Međutim, bez obzira na najveću popularnost i svojevrsni prestiž kojeg je donosilo treniranje u Medveščaku, profesionalizacija prve momčadi nije donijela nikakvih bitnih promjena u radu s mlađim uzrastima. “Medeki” su u konkurenciji sa Slovencima završili na devetom mjestu od 11 momčadi. Ispred njih su bili svi Slovenci osim Celja pa se razumljivo postavilo pitanje kako to da masovni priljev djece u klupsku školu hokeja nije doveo do selekcije najboljih koji bi se u Sloveniji natjecali u skladu s ugledom kluba.

Za momčad Medveščaka nastupio je 21 igrač od kojih su čak četvorica još uvijek bili u školi hokeja. Njih 18 skupili su deset i više utakmica od ukupno 20. Prvi vratar momčadi bio je Čavić koji je u 20 nastupa ostvario 81,0% obrana. “Školarac” Penzer imao je ulogu pričuve i u igru je ušao 12 puta skupivši manje od 40% vremena na ledu. Na mjestu braniča redovito su nastupala šestorica braniča koji nisu imali značajnu ulogu u napadu. Čeak je skupio dva boda, a Maričak i Filipović po jedan. Valečić, Bestić i Šimat upotpunili su obranu “medeka”. Filipović je prednjačio u kaznenim minutama kojih je skupio 51. Medveščakova obrana dopustila je 486 udaraca u 20 utakmica što daje prosjek od 24,3 po susretu.

Najučinkovitiji od desetorice napadača koji su odigrali više od pola utakmica bio je Završki s 27 bodova. Slijedio ga je Vukadin s 14 te Polonijo s 13. Valja napomenuti kako je Polonijo dio utakmica odigrao i na mjestu braniča. “Školarac” Soldić upisao je 8 bodova, Kašparek 5, Drugović 4 a Varžak 3 boda. Buconjić je zabilježio jedan bod, a Kuljak, Kurjaković i Borošak su ostali bez bodova. Najučinkovitiji napadači predvode i poredak u kaznama. Završki je sakupio 48, Vukadin 42, a Polonijo 28 minuta isključenja.

Za razliku od Medveščaka koji je u odnosu na prethodnu sezonu pao za dva mjesta, Mladost se spustila za “samo” jedno mjesto. Prošle godine “mamutići” su bili deveti da bi u ovoj sezoni završili na pretposljednjem mjestu. Mladostaši su u 20 utakmica zabilježili pet pobjeda od čega četiri protiv Slovenaca. Kroz postavu Mladosti je tijekom sezone prošlo čak 27 igrača od kojih su 22 nastupila na najmanje 50% utakmica. Dvojica među njima još uvijek su polaznici škole hokeja. Tijekom prvenstva između vratnica su se ravnomjerno izmjenjivala dvojica vratara. Ždralović je u 16 utakmica ostvario 79,6% obrana dok je Janjatović-Lončar u 14 dvoboja zabilježio 79,0%.

U standardne članove obrane Mladosti ubrajamo osmoricu igrača: Loosera, Grgića, Žigolića, Kiretu, Dragojevića, Šehića, Hercega i Petana. Žigolić s 4 i Kireta s 3 boda dali su najveći napadački doprinos među braničima. Žigolić je imao i najviše kazni, ukupno 12 minuta, a u stopu su ga pratili Šehić s 12 i Herceg s 10 minuta. Kroz obranu “mamutića” prošlo je ukupno 744 udarca odnosno čak 37,2 po utakmici. U navali Mladosti 12 igrača odigralo je barem pola utakmica. Najviše bodova upisali su Bodiroga i “školarac” Goršić, po 18, a u stopu ih je sa 16 bodova pratio suigrač iz prvog napada, još jedan “školarac”, Idžan. Mandušić i Meničanin su upisali po 6 bodova, a Pažin je postigao 5. Pejić je ubilježio 2 boda, a Oremuš, Bobinac i Matijević po jedan. Langer i Bauer nisu upisali nijedan bod. Najviše kaznenih minuta skupio je Goršić, ukupno 12.

Gledajući ukupno, tri zagrebačka kluba ostvarila su minimalni napredak u poretku dok je ukupni broj osvojenih bodova povećan s 57 na 65. Samo ta činjenica bila bi dovoljna da se hrvatski i zagrebački savezi hokeja na ledu i dalje zalažu za samostalni nastup klubova u prvenstvu mlađih kadeta. Pogledamo li učinak “medeka” i “mamutića” vidjet ćemo da vodeći igrači oba sastava u velikoj mjeri dolaze iz ulaznog godišta 2005. što im daje priliku da iduće sezone, s nakupljenim iskustvom i novim vještinama, poprave učinak iz posljednje dvije sezone. Zagrebaši će ostati bez odličnog godišta 2004. no budu li radili kako treba i mogući pad ne bi trebao biti previše izražen. U svakom slučaju, kvalitetnog vrha ne može biti bez široke i dobre osnovice, a nju u natjecateljskom smislu čine upravo mlađi kadeti.

Zagrebačke klubove sada očekuje doigravanje za naslov prvaka. Zagrebaši će se u polufinalu sučeliti drugoj momčadi Mladosti koja je bila najuspješnija u nadmetanju drugih momčadi zagrebačkih klubova i Siska. Drugi polufinalni par čine prošlogodišnji finalisti Medveščak i Mladost. Jasno je da “veprići” neće imati nikakvih poteškoća s “dvojkom” Mladosti tako da će zanimanje ostati usredotočeno na dvoboj “medeka” i “mamutića”. Dva međusobna susreta završila su identičnim ishodom od 3:1 s time da je prvi put slavio Medveščak, a drugi put Mladost. Na prvi pogled, suparnici su izjednačeni po napadačkim mogućnostima i bit će doista zanimljivo promatrati međusobni okršaj prvih napada premda obje momčadi imaju i učinkovit drugi napad. Međutim, Medveščak je tijekom sezone imao daleko učinkovitiju obranu. Mladostaši će, žele li proći do finala, morati poraditi na igri u obrani kako bi rasteretili svoje vratare. Sezona je također pokazala kako je Čavić bio najuspješniji zagrebački vratar, a u taboru “mamutića” morat će pogoditi i koji je od dvojice ravnopravnih vratara trenutno u boljoj formi za predstojeće polufinale.