Hokejaški vremeplov 29. 1.

Nakon najboljeg igrača svih vremena, danas slavimo rođendan vjerojatno najboljeg golmana svih vremena – Dominika Hašeka. Svaki takav izbor je pomalo nezahvalan, jer radi se o ‘teškim riječima’ i osobnom izboru. Kada je riječ o najboljem vrataru ikad, nešto bi trebali pitati i Martina Brodeura, kao i Patricka Roya. No, naš izbor je pao na Dominatora koji je 29. siječnja proslavio 49. rođendan. Zvuči nevjerojatno, ali legenda se tek prošle sezone definitivno umirovila. Iza njega je 16 NHL sezona tijekom kojih je šest puta izabran za najboljeg golmana lige.

Između vratnica se bacao poput ribe. Dominator je bio iznimno brz, fleksibilan i poznat po nekonvencionalnim obrana, kao i običajem da pločicu pokrije ‘odbijačom’.

“Kažu da sam poseban, da se bacim poput ribe, ali moj odgovor je – koga briga dok ja zaustavljam pak”, poručio je Hašek koji je dvaput osvojio Stanley kup. Ipak, u domovini će svi pamtiti zlato na Olimpijskim igrama u Naganu. Tada je Hašek izludio konkurenciju i odveo Češku do zlata. S nogometnih 1:0 u finalu su nadigrali Rusiju.

“Kad je završila utakmica, samo sam bacio svoju palicu. Bio sam tako sretan…Kada je svirala češka himna i dizala se naša zastava, cijela mi je karijera prošla kroz glavu. Od trenutka kada su me roditelji doveli prvi put na trening pa sve do zlata”, poručio je Hašek koji je u karijeri odigrao 28 seniorskih sezona.

Od Pardubica i Dukle Jihlave, preko Chicaga, Buffala, Ottawe i Detroita, sve do završetka u ‘njegovim’ Pardubicama i moskovskom Spartaku. Sretan rođendan, Dominator!