Hokejaški vremeplov 21.1.

Prije 127 godina, na današnji dan, rodio se jedan od najboljih golmana svih vremena – Georges Vezina. Legenda Montreal Canadiensa odigrala je 366 utakmica za klub iz Montreala, sve dok se zbog bolesti nije morao povući iz hokeja 1925. godine. U sedam sezona primio je najmanje golova u ligi, a s Habsima je osvojio dva Stanley kupa i upisao još tri poraza u finalima.

Omiljen kod suigrača i navijača, Vezina je bio vođa momčadi, ali bio je posve miran i povučen. Kažu da je nakon treninga često sjedio u kutu svlačionice, pušio lulu i čitao novine. Kada bi iz Montreala se vratio u rodni gradić Chicoutimi, rado je provodio vrijeme u krznariji i bio posve običan građanin.  Umro je 1926. godine, zbog tuberkuloze u 39. godini života. Kada se vijest pročula Quebecom, navijači su diljem pokrajine uplaćivali mise zadušnice za najdražeg igrača, a više tisuća ljudi pojavilo se na sprovodu u katedrali u rodnom gradu. 

Njegovim imenom nosi trofej za najboljeg golmana NHL koji se dodjeljuje svake sezone, a kada je hokejaška Kuća slavnih je osnovana 1945. godina, Vezina je bio jedan od prvih devet hokejaša koji su imali čast biti izabrani.