Gilbert Brule / Bridget Samuels Flickr.com

Hitchcock je bio gnjavator

Nakon Hugha Jessimana, u Medveščak je stigao još jedan izbor iz prvog kruga NHL Drafta.

Sve do samog početka priprema, Medveščak je imao prazninu na poziciji centra prve navale. Onda je došao Gilbert Brule. Doduše, došao je osam dana nakon početka, tako da je imao vatreno krštenje, uletjevši ravno u Dwyerove treninge po dva puta dnevno.

Sletio sam u petak navečer, tako da sam tu dva i pol dana” krenuo je 28-godišnji centar.

Nije lako s jetlagom, vremenska razlika je devet sati između Zagreba i mojeg grada u Sjevernoj Americi, tako da su mi prvih par dana ovdje bili malo teži, no kada posložimo sve navale i sisteme u momčadi, veselim se pronalasku međusobne kemije s drugima. Brz sam igrač koji voli brzo klizati, širiti igru, obranu, ići prema golu, stvarati lijepe akcije.

Brule je u NHL-u odigrao 311 utakmica, no nije sve išlo tako glatko. Ozljede su zapečatile početak njegove karijere, a ni s trenerima nije imao previše slobode, kao i sreće.

Određeni treneri imaju svoje načine kojima vas tjeraju da igrate po njihovom mentalitetu, pa tako nažalost ponekad izgubite vaš vlastiti stil” rekao je izbor Columbus Blue Jacketsa iz prvog kruga NHL Drafta.

Ken Hitchcock, sadašnji trener St. Louis Bluesa, tada je bio strateg Bruleu. Hitchcock, pak, u NHL-u ima reputaciju da među napadačima naglašava obrambenu igru.

Oh, da, Ken Hitchcock je bio jedan od mojih prvih trenera u NHL-u. Bio je gnjavator u vezi toga (smijeh)” rekao je Brule.

Svoje zadnje dvije sezone u Sjevernoj Americi je Brule proveo igraju podjednako u AHL-u i NHL-u. Na ljeto 2014. se Brule odlučio na promjenu.

Sezonu kada sam bio u Coyotesima, stalno sam bio između Phoenixa i Portlanda, njihove AHL filijale, nisam dobio nikakvu pravu priliku, pa sam im jednostavno rekao da želim ići negdje gdje ću konzistentno igrati” kazao je Brule, koji je u NHL sakupio 98 bodova.

Kada sam došao u Rusiju, dobio sam tu priliku. Treneri su mi dali da igram svojim stilom igre, da budem kreativan.

Tako je put Brulea doveo u sredinu Rusije, u Jekaterinburg.

Bila je to godina s puno uspona i padova, krenuo je Brule, koji je tamo upisao 10 golova i pet asistencija u 44 utakmica. Pripreme su mi bile fizički naporne zbog ruskog stila i načina na kojem oni tamo rade stvari. Imali smo stvarno težak početak sezone. Od 20 utakmica, ne znam koliko smo pobijedili, no nije ih bilo previše. Nakon toga smo se probudili i probili natrag u borbu za playoff, do kojeg smo u samoj konačnici, u zadnjih par utakmica došli.”

Nakon Jekaterinburga, u Zagreb je došao na preporuku agenta. Dobrodošlicu su mu poželjela od prije poznata lica.

S Arkalovom sam dijelio svlačionicu u Jekaterinburgu, a Genowayja znam jer sam nekoliko godina igrao protiv njega u AHL-u” rekao je Brule.

Zagrebačke vrućine se razlikuju od ekaterinburški hladnoća, a Bruleu će trebati još neko vrijeme da se navikne.

Poprilično je vlažan zrak tu, vruće je, znojim se cijeli dan. Moram se hidrirati tako da pijem puno vode (smijeh)” zaključio je Brule.

Gilbert Brule / Bridget Samuels Flickr.com