Gojanović: U dilemi su se našli mnogi, a najmanje klub

HC Sochi at KHL Medveščak (January 17th, 2015, Krume Ivanovski/KHL.hr)

Pripreme za novu KHL sezonu Medveščaka su u punom mahu, a predsjednik kluba, Damir Gojanović je na klupskim web stranicama odgovorio na razna pitanja novinara te pojasnio koncept i ideju iza nove vizije momčadi, ali se također i osvrnuo na nagađanja raznih medija.. Prenosimo Vam dio intervjua s web stranica Medveščaka, dok ostatak možete tamo pročitati.

Kakva je suradnja s Gazpromom? Je li pad rublje utjecao na poslovanje?
 
Izvrsna, kao i sa svim našim partnerima bez kojih bi nastup u KHL-u bio nemoguća misija. Ja ne radim u Gazpromu niti sa njima surađujem osim na projektu Medveščak stoga nisam niti upućen u njihovo financijsko poslovanje u odnosu na kretanja na financijskom tržištu i burzama.

Je li KHL maknuo financijski rizik poslovanja u okvirima regije, kao za vrijeme EBEL-a? Koliko je lakše poslovati? Nastavno na to, spominjale su se zakašnjele plaće. Ima li istine u tome?

Moramo biti svjesni da smo mi iz EBEL-a u KHL prešli i zbog još jedne važne činjenice – sponzora odnosno budžeta. Mi više nismo bili u mogućnosti pronaći sponzore koji bi se zadovoljili EBEL-om i koji su tražili da dobiju više i jače. Došli su veliki sponzori poput Gazproma, Carlsberga, Lidla i Podravke i s tim je postao moguć i KHL. Konačno, pa nismo mi utakmice u Puli igrali zato što se Damiru Gojanoviću ili Ranku Vučiniću ili Alanu Letangu postavljao led u rimskom koloseumu i igrale utakmici na obali mora. To je projekt koji je Medveščaku osigurao određena financijska sredstva, stabilnost za sezonu, međunarodnu promociju i konačno pozivnicu za KHL. Ljudi, navijači – naravno ne svi – to ne gledaju tako, često razmišljaju od danas do sutra, nerijetko prije svega razmišljaju i o svom komforu, lako zaboravljaju lijepe, a pamte ružne stvari i zato je ovaj posao teško raditi. Kažem, ne svi ali ih ima, primjećujemo to u komentarima, prepiskama, razgovorima. Naš posao je biti odgovoran, razmišljati trezveno, voditi klub i održavati ga u ovim teškim vremenima na životu, a istovremeno zabavljati ljude. To nije lako.
Budući da nam je sezona ranije završila jer se nismo plasirali u playoff tako je automatski stao i priljev novca od sponzora. Priznajem, u posljednje vrijeme postoje neki manji zaostaci za posljednje mjesece zbog čekanja rezultata revizije i zbog ranijeg završetka sezone. Kako igrači imaju ugovore do svibnja i prema njima dobivaju plaću kao da igraju, bez obzira na rezultat, moguće je da nekim igračima još nismo isplatili sve obaveze posljednjih mjeseci. Sve svoje obaveze klub će riješiti, u to nema sumnje. Jedna stvar koja me iznimno raduje otkad smo u KHL-u jest činjenica da plaće stižu na vrijeme. A i ne možemo drugačije, liga nam ne bi dozvolila.

Našli ste se u dilemi – povratak u EBEL ili ostanak u KHL-u. Koliko je taj povratak bio blizu?

Prije bih rekao kako su se u dilemi našli mnogi, a najmanje klub. Naime, proteklih mjeseci bili smo žrtve svakojakih pisanja, informacija, izjava koje svakako nisu išle u korist klubu. Znam da smo možda u tom periodu na neki način zakinuli i naše navijače s našom šutnjom, ali svi moramo shvatiti da mi ne možemo reagirati na svaku izgovorenu riječ ili mišljenje ili napad. Proteklih mjeseci radili smo vrlo aktivno na završetku prošle i na pripremama naše iduće sezone, pomagali smo savezu oko prvenstava, imali smo puno posla oko priprema dokumentacije za iduću sezonu i revizije kluba. Mi radimo i ne pričamo puno do trenutka kada vidimo da je vrijeme da imamo što za reći. I evo nas tu danas.  
Ako pričamo o KHL-u i EBEL-u tu je važno spomenuti nekoliko stvari. Krenuli smo i stvorili klub u EBEL-u i uz pomoć EBEL-a ušli u veliki KHL. EBEL je, s obzirom na mjesto gdje živimo i uvjete u kojima radimo, uvijek naša opcija. Morate shvatiti kako su međunarodne, strane lige naša realnost jer nemamo dovoljno jaku i navijačima zanimljivu domaću ligu da bi hokej kao sport mogao opstati. Možemo se vratiti u 2006. i ponovno ne imati ništa ili se možemo truditi iskoristiti sve ono što smo dobili s Medveščakom i napraviti još više, zajedno. Dok god smo gosti, a s obzirom na općenitu nestabilnu globalnu ekonomsku i političku situaciju, nigdje nema stopostotne dugoročne sigurnosti. Svakodnevno ulažemo maksimalne napore kako bi klubu osigurali stabilnu financijsku budućnost i egzistenciju na najvišem profesionalnom nivou, kako s poslovnog, tako i sa sportskog aspekta. Čak ni u jednoj Švicarskoj Basel se nije uspio održati kako financijski tako ni u 1. ligi, a sjetimo se i Spartaka, koji je institucija ruskog hokeja. Nema višegodišnje garancije. 
Konačno, naša juniorska momčad član je EBYSL prvenstva, a ove godine zajedno s EBEL-om pokrenut je i Rookie Cup. Na našu sreću trenutno u Zagrebu imamo KHL. I možete voljeti ili ne voljeti KHL, ali ne možete osporiti činjenicu da je KHL nešto najbolje i najveće što se dogodilo ne samo Medveščaku ili hrvatskom hokeju, već hrvatskom sportu općenito! Pa tko je ikada mogao sanjati da ćemo ovakvu vrstu hokeja, ovakvu hokejsku kvalitetu vidjeti u Zagrebu, da možemo birati između nekoliko dana u tjednu kada možete ići na utakmicu. Ako sve ovo nekome ne odgovara i nije zadovoljan, mi stvarno, a misleći pritom i na budućnost kluba, ne možemo učiniti ništa i žao nam je ako je odustao pratiti hokej.

Mislite li da je bolje imati cilj ZOI 2018 ili pak treba krenuti putem stabilnog sudjelovanja u regionalnim ligama poput EBEL u narednim godinama? Je li opravdano imati za cilj plasman na jedan turnir?

ZOI ili pitanja o budućnosti nacionalne reprezentacije doista nisu izravna pitanje za mene. To je pitanje za sve hrvatske hokejske klubove a prije svega za Savez. Znam, s najavama Medveščaka spominjali smo i razvoj hrvatske reprezentacije i zato nas povezuju s tim. Vjerujem, znam da smo mi u Medveščaku dali maksimum koji smo mogli i rado ćemo dati još više kako bi reprezentacija funkcionirala. Naravno, i nama je Savez pomogao i mi smo zadovoljni partneri na korist hrvatskog hokeja. Medveščak je kroz sudjelovanje u EBELu i KHL-.u i mogućnosti da naša juniorska momčad unatoč našem odlasku iz EBEL-a nastavi natjecanje u EBYSL-u po meni učinio iznimno puno jer sve to doprinosi jačanju hrvatskog hokeja.
Zahvaljujemo KHL Medveščak Zagreb na pozivu za suradnju u ovome projektu.