Greg Matthews/flickr.com

#For8ver Teemu

Velika večer u Anaheimu. Uoči utakmice između Ducksa i gostiju iz Winnipega, ”Patke” su odale počast najvećem igraču koji je nosio dres momčadi iz Anaheima, i jednom od najvećih igrača koji su zaigrali hokej – Teemuu Selanneu.

Selanne se oprostio od hokeja nakon dvadeset sezona igranja u NHL-u, a Ducksi su zauvijek umirovili njegov dres sa brojem ”8” na susretu između momčadi u kojoj je započeo i u kojoj je završio svoju karijeru.

Igračku karijeru Teemu počinje u Helsinkiju u Jokeritu, a 1988. godine izabran je kao 10. pick drafta od strane Jetsa. Priliku u NHL-u dobio je u sezoni ’92-’93. a onda je eksplodirao i pokazao za što je sposoban. U prvoj sezoni imao je učinak od 132 boda (76-56) i time još do danas drži rekord za broj bodova i broj golova jednog rookieja u NHL-u.

Iako je prelazak iz Jetsa u Duckse bio težak za njega, shvatio je da je to najbolje za njega. Igrao je u liniji sa Kariyom. Nakon nekoliko sezona sa Ducksima, Selanne odlazi u San Jose, ali nakon nekoliko sezona s njima, odbija produžiti ugovor i odlazi u Avalanche gdje ponovno igra sa Kariyom, u nadi da će doći do Stanley Cupa što im se nije ostvarilo.

Uslijedio je ponovni povrata u Anaheim u Duckse s kojima je ostvario ono što je dugo želio. Osvojio je Stanley Cup u sezoni 2006./2007.

I sada nakon što se podvuče linija, Teemu je odigrao 1451 NHL utakmicu, ostvario je 1457 bodova (684-773). Nagrade koje je dobio su Calder Memorial, Maurice Richard Trophy i Bill Masterton Memorial. Za Finsku reprezentaciju nastupio je 96 puta i ima 102 boda. Ali ono što je ostavio u naslijeđe svima koji će doći poslije u Honda Centar ili bilo koju drugu NHL Arenu nije mjerljivo brojkama. Teemu je gospodin na ledu i van njega, uvijek pristupačan i spreman pružiti ruku, obožavan od strane igrača i navijača, trenera, pa čak i onih koje hokej uopće ne zanima.  To najbolje opisuju riječi Henryja Samuelija: ” Ti si zauvijek ugrađen u dušu Anaheim Ducksa”.

Photo by Greg Matthews/Flickr.com