Medveščak - Barys AStana photo by Andrea Rastowsky

Fijasko u Kazahstanu

Medveščak je porazom od 6:1 u Astani završio seriju gostovanja te se sa tri od mogućih 12 bodova vraća u Zagreb. Turneja po sredini Azije je započela na sasvim lijep način – shutoutom Dannyja Taylora, pobjedom od 1:0 nad Avtomobilistom u Jekaterinburgu. Uslijedili su kroz tjedan porazi od Jugre u Hanti-Mansijsku (4:1) te Avangarda u Omsku (6:3). Najgore je, doduše, bilo na kraju.

U Astani su pred Barysom Medvjedi pali s visokih 6:1.

Pavel Boluetkov je na vratima domaćina odradio sasvim dobar posao – obranio je 39 od Medveščakova 40 udarca na gol (97.5%), dok je Danny Taylor već pomalo zabrinjavajuću drugu uzastopnu utakmicu primio šest golova. Ipak, ako se uzmu u obzir sve kazne Medveščaku, vrlo je vjerojatno da koncentracija lako padne. Većina kazni je, doduše, bilo regularno odsvirano.

Parlett je nakon (bitno je spomenuti nenamjernog) nasrtaja koljenom dobio disciplinsku kaznu utakmice, dok su ostali dobivali po dvije minute, tu i tamo četiri. No, rezultat u Kazahstanu pada u sasvim drugi plan nakon još jedne izvedbe Kazahstanca Damira Rispajeva. Naime, u drugoj minuti susreta u Zagrebu je Rispajev već bio navalio na Nathana Perkovicha, kojemu Rispajev nije bio prevelik izazov. Onda, u 57. minuti je Rispajev ponovo nasrnuo na Perkovicha. Perkovich se ponovo brani bez previše truda. To je bilo 23. listopada ove godine.

Jučer, više od mjesec dana kasnije, Rispajev očito nije zaboravio na Perkovicha. Od početka utakmice su prošle 2:40 minute, bio je buli u zoni Medveščaka, a na ledu su bili Rispajev i Perkovicha. Pogodite koga nije bilo briga za buli te tko je samo razmišljao o tome kako će naletiti na Perkovicha? Ako ste i malo pratili hokej u Zagrebu kroz zadnje tri-četiri sezone, znate da Perkovich ima nizak prag tolerancije za gluposti na ledu. Njegova ogromna statura od čak 196cm mu daje dodatnu prednost na ledu u smanjenju broja gluposti.

Ima igrača koji se vole tući na ledu, jednostavno je to dio igre” kaže Medveščakova sedamdesetčetvorka o provokacijama. “U trenutcima je to potrebno kada netko izvodi gluposti.”

No, ono što je Rispajev izvodio u subotu, to nisu bile samo gluposti. To je bilo na nekoj sasvim drugoj razini. Nasrnuo je na Perkovicha, krenuo ga udarati, jednostavno kao da je isključio mozak. Perkovich je to, doduše, jako pametno odigrao. Nije bacio rukavice, nije uzvraćao udarce, pustio se da padne te da suci rješe situaciju. Rispajev je onda, u još “hrabrijem” postupku, nasrnuo na cijelu klupu Medveščaka. Na sreću, nitko ga nije previše ozbiljno shvaćao te je svoj klaunovski postupak odveo na klupu za kažnjene, na putu do koje je pozivao navijače da glasnije skandiraju. Rispajev je dobio disciplinsku kaznu utakmice, što je za njega dobro. Zašto? Zaključite sami.. Za ovakav postupak, Rispajevu vrijedi podijeliti jednu dulju suspenziju. Za njega u KHL-u ionako nema mjesta. No, novo pitanje je – jesu njemu upute da nasrne na Perkovicha dane od strane trenera Barysa, Andreja Nazarova, vrijedi nagađati. U svakom slučaju, posljedica bi trebalo biti.

TRI ZVIJEZDE UTAKMICE
1. Nigel Dawes (Barys Astana) – Tri gola, pet udarca na gol
2. Vadim Krasnoslobotsev (Barys Astana) – Dva gola, dva udarca na gol
3. Brandon Bochenski (Barys Astana) – Jedan gol, tri udarca na gol

BARYS ASTANA 6
KHL MEDVEŠČAK ZAGREB 1
(1:1, 4:0, 1:0)
ASTANA – Arena Kazahstan
Gledatelja: 8.100. Suci: Belov, Zakarov, Golovljov, Goljak.
STRIJELCI: 1:0 Dawes (Dallman, 15, PP), 1:1 Jamtin (Perkovich, 18), 2:1 Dawes (Panšin, 34), 3:1 Bochenski (34), 4:1 Krasnoslobodtsev (Trijasunov, Starčenko, 39, PP), 5:1 Krasnoslobodtsev (Kudjakov, Starčenko, 40), 6:1 Dawes (Boyd, Lobanov, 57)
MEDVEŠČAK: Taylor, Krošelj – Kinrade, Morrisonn, Bjorkstrand, Brule, Jamtin – Parlett, Mäntylä, Kvapil, Mertl, Saarinen – Jurčina, Gysbers, Giliati, Genoway, Hedberg – Deutsch, Larkin, Glumac, Perkovich. TRENER: Gordie Dwyer.
BARYS: Poluektov, Laco – Dallman, Lundin, Dawes, Bochenski, Boyd – Ellerby, Semjonov, Kudijakov, Krasnoslobodstev, Puškarijov – Trijasunov, Lipin, Starčenko, Rimarev, Romanov – Rispajev, Solarev, Markelov, Panšin, Lobanov. TRENER: Andrej Nazarov.
ISKLJUČENJA: Medveščak 43 minute (Kinrade 2, Parlett 25, Mantyla 2, Morrisonn 4, Genoway 2, Perkovich 4, Saarinen 2, Kvapil 2), Barys 35 minuta (Rispajev 25, Dawes 4, Puškarijov 2, Solarev 2, Kudijakov 2)
UDARCI NA GOL: Medveščak 40 (14+10+16), Barys 33 (14+14+5)
POREDAK:
1. CSKA 77 (26-10)
2. Jokerit 65 (21-16)
3. Lokomotiv 77 (26-13)
4. Torpedo 67 (23-15)
5. SKA 60 (21-16)
6. Dinamo Moskva 60 (20-17)
7. Soči 59 (18-19)8. Dinamo Minsk 56 (18-20)
9. Medveščak 56 (18-22)

Medveščak – Barys Astana photo by Andrea Rastowsky