Soviet captain Viacheslav Fetisov celebrating the Olympic Gold Medal for the 1988 Winter Olympics. 

Brian Woychuk / Flickr.com

Fetisov želi vratiti ruski hokej 30 godina unatrag

Slava Fetisov, bivša zvijezda Detroita i legenda sovjetskog hokeja prvi je pobornik vraćanja ruskog hokeja u mrak kao za Sovjetskog saveza.

Fetisov je naime izrazio želju i potrebu da se zabrani odlazak mladih hokejaša iz Rusije u NHL. Danas ruski senator, a nekad prvi hokejaški prebjeg po padu željezne zavjese, Fetisov je za R-sport izjavio da bi Rusija trebala uvesti zakon kojim bi se zabranio odlazak ruskih hokejaša, mlađih od 28 godina, u sjevernoamerički NHL.

Cilj tog zakona bio bi zadržati “talentirane mladiće, one koje ljudi žele gledati.” Ne iznenađuju ove izjave Fetisova koji je izgubio izbore za predsjednika ruskog saveza hokeja na ledu naspram još jedne legende, Tretjaka. Tretjak je poznat po konzervativnim statusima, no ovo je radikalno na jednu novu razinu. No sve to je utoliko još smješnije, jer KHL želi već sljedeće sezone i momčad iz Kine, odnosno Šangaja. Kako sve to ima smisla, ostaje za vidjeti.

Fetisov je bio jedan od prvih prebjega u SAD po micanju zabrana i olabavljanja zakona postavljenih u vrijeme Sovjetskog saveza. 1989. kada je već navršio 31. godinu Fetisov je potpisao za New Jersey Devilse, a sa Detroit Red Wingsima osvojio je i dva Stanley Cup-a.

Brian Woychuk / Flickr.com