KHL Medveščak - EC KAC 29.8.2014. 6:1 / photo by Ivana Stančin

EBEL se (napokon) vraća u Zagreb

Prošlo je 1650 dana od zadnje EBEL utakmice u Zagrebu. Medveščak je tog 5 ožujka 2013. poražen u produžetku od Red Bull Salzburga 4-5, tri dana kasnije u Salzburgu je domaćin dovršio posao 4-2 u seriji, a kasnije ispao od bečkih Capitalsa u polufinalu. KAC je te sezone postao prvak Austrije.

U toj posljednjoj utakmici pogotke su za Medveščak zabili Kyle Greentree, Andy Sertich, Saša Martinović i David Brine. Greentree je u toj utakmici skupio 4 boda, a Brandon Buck 3.

Puno se toga promijenilo od te posljednje utakmice. Medveščak je odigrao 4 sezone u KHL-u, Olimpija je još bila sudionik EBEL-a, Bolzano se tek pripremao.

Medveščak je sada konačno opet u svom prirodnom okruženju sa starim rivalima iz Austrije i Mađarske, nešto novijim rivalom iz Češke i zagrebačkoj publici nepoznanicom iz Južnog Tirola. Večeras u Ledenu dvoranu stiže mađarska Alba Volán.

Nakon teškog uvodnog poraza u Villachu u petak, Medveščak će danas tražiti priliku za bolje otvaranje domaće sezone. Očekuje se i dobra posjećenost Doma sportova. Podrška s tribina sigurno neće izostati, što su navijači uostalom pokazali i u petak u Villachu.

Momčad Albe promijenila se u odnosu na prošlu sezonu i to poprilično. Bilo je puno odlazaka i dolazaka, a kostur ekipe, kao i svake godine dosad, čine domaći, mađarski hokejaši. Njih ima čak 16, 4 su Kanađana, 3 Finca te po dva Slovenca i Amerikanca.

Glavni trener mađarske ekipe je Benoit Laporte, rodom iz Quebeca, a ovo mu je druga sezona u Szekesfehervaru. Izgleda da nije najbolje posložio momčad za početak prvenstva obzirom da su ih aktualni prvaci Capitalsi zdrobili u Mađarskoj s visokih 9:1. Jedini pogodak za Albu na toj utakmici djelo je Tamasa Sarpatkija za 1:1.

Je li to najava da će Alba imati jednu dugu, tešku sezonu? Vrlo lako moguće, budžet im se očigledno smanjio, u pripremnim utakmicama nisu izgledali ni kao sjena nekadašnjeg mađarskog velikana.

Janos Vas, Andrew Sarauer, Antonin Manavian, Istvan Sofron, Zoltan Hetenyi – samo su neka od imena koja više ne igraju u Szekesfehervaru.

Od istaknutijih dolazaka valja napomenuti Oliviera Latendressea (Villach), Luku Vidmara (Fredrikshavn) i Aleša Mušiča (Olimpija).

Alba u posljednje dvije sezone nije ulazila u doigravanje, a prema dosad viđenom neće ni ove.

Zagrebački plavi sezonu su najavili furiozno, neki su čak govorili i osvajanju trofeja. Prva utakmica nije daje mjesta pretjeranom optimizmu, ali jedna utakmica ništa ne znači. Momci su vjerojatno malo i pod tremom, bit će i danas, moraju se još malo uigrati, stoga nemojmo donositi preuranjene zaključke.

U EBEL-u, za razliku od KHL-a, Medveščak može biti kompetitivan, a među navijačima postoji nada da će se igrači ponovno povezati s navijačima kako je to nekada i bilo.

Veliki problem vjerojatno će biti na vratima – najiskusniji Krošelj u prvoj utakmici nije briljirao, a mladi Nikolić i Rosandić još nisu dovoljno sazreli da nose ekipu cijele sezone, njihovo će vrijeme tek doći.

Momčad je šarena, interesantna, mješavina domaćih i stranih, u svlačionici zagrebačkih oklopnika govori se čak osam različitih jezika.
Zagreb je spreman za novu sezonu, za novo poglavlje EBEL-a, lige iz koje Medveščak nije trebao ni odlaziti. Hvala KHL-u, bilo je to lijepo iskustvo, ali prije svega treba biti realan i reći – Medveščak pripada ovamo, to je nivo na kojem zagrebački klub može igrati.

OSTALI SUSRETI:
Linz – Bolzano
Villach – Graz
Znojmo – Red Bull
Vienna – KAC.

Svi susreti počinju u 17:30, s iznimkom utakmice u Beču koja počinje u 17:45 zbog televizijskog prijenosa.

Za kraj, kao što su rekli i navijači u petak: Guess who’s back!

Photo by Ivana Stančin / KHL.hr