Ivan Šijan Hdd Olimpija vs NCAA Utica 21.8.2014 photo by Matej Čepeljnik

[EBEL] Olimpija (zasad) ostaje

Olimpija Ljubljana ostaje u EBEL-u, kojeg će iduće sezone sačinjavati dvanaest klubova. Odlučeno je tako prošlog tjedna na izvanrednoj skupštini Lige u Salzburgu. EBEL tako ostaje na istom broju klubova iz istog broja zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Češka, Italija), te se barem još iduće sezone neće dalje širiti.
 
Posljednjih mjeseci puno se govorilo i o eventualnom vraćanju Jesenica, o čemu smo ranije pisali, a od osam prijavljenih klubova u uži izbor ušla su dva – Železari i MAC Budimpešta.
 

Na skupštini je Olimpija jednoglasno dobila zeleno svjetlo za ostanak u Ligi, uz uvjet da do 15. lipnja podmire sva dugovanja prema igračima koje vuku iz prošle sezone. Ako Ljubljančani ne uspiju isplatiti zaostale plaće, na njihovo mjesto doći će budimpeštanski MAC.

Photo: Drago Cvetanovič

Photo: Drago Cvetanovič

 
Najveći gubitnici su, izgleda, Jeseničani. Glavna je vijest u gradu pod Karavankama ovih posljednjih tjedana bio eventualni spektakularan povratak u EBEL. Nakon odluke lige, oduševljenje i naboj su splasnuli, a prošlog tjedna oglasio se i predsjednik kluba, Anže Pogačar, izjavom za javnost.
 
“Zajedno sa svojim poslovnim partnerima ispunili smo sve uvjete za priključivanje EBEL-u u novoj sezoni, zato je naš klub, uz MAC, bio jedan od dva kandidata finalista za pridruživanje u sezoni 2016./17.”
 
“Prošlog je mjeseca vodstvo lige iz Beča tražilo reviziju našeg poslovanja (za što smo dobili pozitivno mišljenje) te su tražili dokaze o potpisanim sponzorskim ugovorima za cijeli proračun za sljedeću godinu i ugovore s igračima za sezonu 2016./17.
 
Posljednja dva uvjeta iz objektivnih razloga nismo mogli ispuniti. Nismo htjeli navlačiti sponzore da potpisuju prijevremene ugovore dok nismo punopravni članovi EBEL-a (potpisali su nam pisma potpore) i isto tako nismo htjeli istu stvar raditi igračima.”
 
Nažalost, nista od večnog derbija. Bar u EBEL-u.
 
Slovenija zasad ostaje s jednim predstavnikom u EBEL-u, a ako Zmajčeki ne riješe financijsko pitanje, ostat će bez ijednog. Prvi put nakon 2007.
 
Svjetla točka i ponos Slovenije zasad ostaje reprezentacija, koja je opet izborila elitu, te će iduće godine nastupati na SP u Njemačkoj i Francuskoj, a Slovenci se nadaju da će doći bolji dani za klupski hokej, pogotovo za rasadnik talenta u Podmežakli.
 
EBEL sezonu započinje 16. rujna 2016., a plan kada će se igrati koje kolo, uključujući reprezentativne pauze i Ligu prvaka, dostupan je ovdje.

Photo: Matej Čepeljnik