Photo: Groundhopping Merseburg

Doigravanje prije doigravanja

Nakon 52 kola regularnog dijela, češka se Extraliga dijeli u tri skupine: prvih šest sigurno ulazi u doigravanje. Ove sezone to su redom Liberec, Sparta Prag, Hradec Kralove, Plzeň i dva najveća iznenađenja sezone – Olomouc i Mlada Boleslav.
 
Olomouc je prošle sezone igrao ligu za opstanak, a Boleslavi nitko nije davao prevelike šanse. S druge strane neugodna iznenađenja su primjerice Třinec koji se bori za doigravanje ili prvak Litvinov, koji igra ligu za opstanak.
 
Druga skupina su oni pozicionirani od 7. do 10. mjesta te igraju tzv. predkolo. Sveukupno u doigravanje ulazi osam momčadi, pa će ovih četiri odrediti još dvoje koji će krenuti u borbu za naslov prvaka. Igra se na tri pobjede, a prve utakmice odigrane su jučer.
 
Zlin se susreo s Třinecom te nakon pobjede 2:1 vodi u seriji 1-0. Potpuno isto stanje stvari je i u drugoj seriji, gdje igraju Pirati iz Chomutova protiv brnjenske Komete. Pirati su pobijedili u produžetku, a Robert Kristan na vratima Chomutova skupio je 20 obrana, dovoljno za 95.24%.
 
Kod produžetka valja napomenuti da je u Češkoj sustav malo drugačiji nego u većini liga, a ove godine došlo je do novih promjena. U produžetku se igra dodatna trećina 5 na 5 i ako ostane neriješeno pucaju se penali. Od ove sezone se igra do “zlatnog gola” u 5., 6. i 7. utakmici. U predkolu ovo pravilo vrijedi za 5. utakmicu.
 
U donjem domu se igra “liga za poziciju”. Ove sezone igraju Vitkovice, Pardubice, Litvinov i Karlovy Vary po liga sistemu, svako sa svakim dvaput, odnosno šest utakmica, ali zadržavaju bodove iz regularnog dijela. Nakon ovih šest kola, sezona za prvo dvoje u ligi za opstanak završava, a posljednje dvije ekipe kreću u spašavanje statusa extraligaša, igraju novu ligu, tzv. baraž, protiv dvaju pobjednika polufinala iz druge lige. Igra se 12 kola, svako sa svakim četiri puta te prva dva iduće sezone igraju Extraligu.

REZULTATI

Predkolo
Zlin – Třinec 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Zlin vodi u seriji 1-0.
 
Chomutov – Kometa 2:1 OT (0:1, 0:0, 1:0 – 1:0)
Chomutov vodi u seriji 1-0.

Photo: Groundhopping Merseburg