Photo by Davor Sajko / KHL.hr / Hrsport.net

Doigravanje je osigurano, upisali su se u povijest, a što dalje?

Juniorska U20 selekcija najboljih igrača iz tri hrvatska kluba plasirala se u doigravanje EBYL lige! Austrijski savez pred nekoliko godina formirao je prvo ligu U20, a protekle sezone i U18. U trećoj sezoni sudjelovanja u tim ligama, Medveščak se po prvi puta plasirao u doigravanje.

U “Erste Bank Young Stars League” natječe se 14 klubova iz 5 zemalja (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka i Austrija). Momčadi su podijeljene na dvije geografske grupe sa po 7 momčadi, iz kojih četiri najbolje plasirane idu u doigravanje. Kao i u “velikom” EBEL-u dvije najbolje plasirane momčadi biraju nižeplasirane protivnike u četvrtfinalu koje se igra na dvije dobivene (od tri) utakmice, dok se polufinale i finale igra na tri dobivene (od pet).

Medveščak je tako pobjedom od 4:5 nad Villachom, u produžetku, osigurao i matematički doigravanje, a u preostale tri utakmice bori se za ostanak na drugom mjestu svoje divizije. Pobjednički pogodak postigao je Luka Mikulić na dodavanje Borne Šilovića u 65. minuti utakmice

Drago mi je što je doigravanja sada i matematički osigurano jer smo to željeli od početka sezone. Hrabro smo se i marljivo borili tijekom cijele sezone i skupljali bodove, posebice na gostujućem ledu. Ovo je prva sezona otkako igramo u juniorskom EBEL-u da smo u gostima jako dobro igrali i osiguravali bodove. Apetiti su nam sada zasigurno narasli, što je normalno, ali ne smijemo poletjeti, moramo ostati čvrsto stajati na zemlji jer naš posao još nije gotov. Do kraja osnovnog dijela prvenstva svakako moramo zacementirati drugo mjesto jer će nam ono osigurati prednost domaćeg leda što će biti iznimno važno u doigravanju”,rekao je trener Medveščakove U20 momčadi Danijel Kolombo.

Ponajbolji vratar EBYSL lige, Mate Tomljenović, očekuje veliku borbu u doigravanju: “Ovo je prvi playoff za dečke. Idemo od tekme do tekme. Momčad vjeruje u sebe i imamo kvalitetu za pobjedit svakog suparnika.”

Nova utakmica odigrava se već danas, u nedjelju 8. veljače u 17:15 sati, na klizalištu zagrebačkog Velesajma kada im u goste stiže stara “mušterija”, ali i rival, momčad EC KAC iz Klagenfurta.

No, kad završi doigravanje, momčad ode na zasluženi odmor, pitanje je što dalje. Projekt “EBYL” započeo je još prošle sezone kada se zaigrala U18 inačica ovog prvenstva. Ove sezone momčad je nadograđena i nastupala je u starijoj kategoriji, da bi pitanje postalo što dalje? Velik broj igrača izlaznog je godišta, a lige za njih, osim Prvenstva Hrvatske, ove sezone nema. Internacionalna liga ove sezone izgubila je talijanske momčadi, Maribor je napustio to natjecanje i okrenuo se viziji hokejaškog razvojnog centra, a Hrvatska stagnira po tom pitanju.

Trunka nade dolazi ponovo iz austrijskog Saveza, po kuolarima kruži priča da će se umjesto EBYSL natjecanja i EBJL lige organizirati jedinstvena juniorska liga U19, ali i tzv. EBEL2 gdje bi se natjecale momčadi sa igračima mlađim od 24 godine, ali i sa pet starijih igrača. Takva liga pomogla bi razvoju hrvatskog hokeja, ali dala bi i budućnost za mlade zvijezde koje su zasjale na nebu zagrebačkog hokeja.

Photo by Davor Sajko / KHL.hr / Hrsport.net