The official Spengler Cup Puck on ice during the game between Yekaterinburg and Team Canada at the 89th Spengler Cup ice hockey tournament in Davos, Switzerland, Saturday, December 26, 2015. (EQ Images/Melanie Duchene)

Dodatna pomoć za NHL suce

Hokej u najjačoj ligi svijeta svake godine postaje sve brži i brži stoga ne čudi da se i vrhunskim sucima kakvi su u NHL-u omakne pogreška. No, za razliku od nogometa gdje sklonost promjenama na bolje gotovo da i ne postoji u hokeju suci već odavno  koriste snimke za provjeru postignutih golova kako nebi nepotrebno oštetili neku momčad. Kako bi pomogli sucima i klubovima generalni menadžeri klubova NHL lige su se sastali i donijeli odluku o uvođenju dodatnih kamera na plavim linijama počevši od doigravanja ove sezone. One bi trebale riješiti dileme oko zaleđa igrača i samim time je li pogodak koji je postignut regularan ili ne, što je jako bitno  u doigravanju kada je doslovno svaki pogodak vrlo važan.

„To je malo podešavanje unutar sezone koje možemo napraviti, to nije promjena pravila nego samo poboljšanje cjelokupnog procesa. Ovo bi trebalo donijeti veću dosljednost i dati sucima pogled iz drugog kuta ako je možda zaleđe prethodilo pogotku.“  – rekao je potpredsjednik hokejskih operacija Colin Campbell.

Ove sezone je uvedeno pravo na jedan izazov koji trener može iskoristiti ako misli da je njegova momčad oštećena zbog zaleđa i zatražiti pregledavanje snimke. U slučaju da nije bio u pravu njegova ekipa gubi „timeout“ (momčad koja je iskoristila svoj „timeout“ nema pravo na izazov). Dosada su treneri ove sezone izazvali odluku 216 puta, a 55 puta je zbog gledanja snimke odluka na ledu promijenjena.

Dodatna pomoć za NHL suce

Podržavate li uvođenje dodatnih kamera?

Thank you for the vote!