Croatia,Zagreb, 17.04.2016.  IWM Div IB IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP  Estonia - Lithuania  Photo:Igor Soban

[D1B] Litva i Ukrajina očekivano

Estonija – Litva 2:7 (1:2, 1:4, 0:1)

 
Na samom otvaranju Svjetskog prvenstva Divizije 1B u Zagrebu odigrao se baltički derbi. Litva se susrela s Estonijom te odnijela laku pobjedu, prema očekivanjima. Paulius Gintautas i Nerijus Alisauskaus vodili su Litvu prema laganoj pobjedi 7:2.
 
Mladi Artur Pavliukov debitirao je na Svjetskom prvenstvu s 28 obrana.
 
Počelo je bolje za Estonce, koji imenima podsjećaju više na Ruse – u 11. minuti Robert Rooba pogodio je za vodstvo nakon što je lavovski dio posla odradio Alexandr Petrov kad je zadržao pločicu uz ogradu te izbacio dvojicu Litavaca, prije nego je poslao pak u sredinu.
 
Litavci nisu dugo čekali, već četiri minute nakon izjednačio je Mauras Baltrukonis, a dvije minute nakon njega vodstvo donio Ugnius Cizas.
 
U 24. minuti s igračem manje Litva je povećala vodstvo preko Daniela Bogdziula. Estonci se nakratko vraćaju dvije minute kasnije, ponovno je strijelac bio Rooba i to je najbliže što su Estonci došli Litavcima. Do kraja su se izmijenjivali već navedeni Alisauskas i Gintautas, potonji je za konačnih 7:2 pogodio s igračem manje u 50. minuti.
 
Na estonskim vratima počeo je Villem-Henrik Koitmaa, nakon dvije trećine i šest primljenih pogodaka je zamijenjen za Daniila Seppenena, koji je skupio 11 obrana i primio jedan pogodak.
 

Najbolji igrači:

ESTONIJA – Robert Rooba (2 gola, 5 udaraca, -1)
LITVA – Artur Pavliukov (28 obrana, 93.33%).
 

Rumunjska – Ukrajina 1:6 (1:2, 0:1, 0:3)

Ukrajinci su na turnir doputovali kao veliki favoriti i već u prvoj utakmici opravdali taj status. Doduše prema prikazanoj igri Rumunjska je zaslužila blaži poraz, a Ukrajinci će, ako ne pojačaju tempo, imati problema, poglavito s Britancima. A ni Litva nije za baciti.
 
Manjak kvalitete Rumunji su odlično nadomjestili borbenošću i agresivom, ali u granicama dozvoljenog, pa su imali manje isključenja od svojih protivnika.
 
Ukrajinu su predvodili Artem Gnidenko i Vladislav Gavrik, a Eduard Zaharčenko na vratima skupio je 11 obrana od samo 12 udaraca. Ukrajinci su prema vratima rumunjskog Gellerta Ruczuja uputili 48, a mladi vratar spasio je Rumunjsku od težeg potopa.
 
Ukrajina je krenula oštro i stvorila pritisak na samom početku, što je rezultiralo dvama pogocima. Prvo je u 6. minuti Juri Petrangovski donio vodstvo, a konto je poduplao Vladislav Gavrik šest minuta nakon. U međuvremenu je Ruczuj skupio tri velike i vrlo važne obrane i održao svoju reprezentaciju u igri.
 
U 13. minuti Andri Mihnov je lijepo nanišanio, Ruczuj je obranio, pločica se nezgodno odbila, ali ipak odsjela na gredi. Minutu kasnije Vsevolod Tolstuško pogodio je još jednu prečku.
 
Rumunji su se tad malo pribrali te iskoristili situaciju s igračem više, strijelac je bio Robert Peter.
 
U drugu trećinu ušli su hrabrije, pokazali zube, čak i imali priliku s igračem manje, ali rezultat se nije mijenjao. Sve do 28. minute kad je Gavrik drugim pogotkom sasjekao nalet Rumunjske i utabao put uvjerljivoj pobjedi za Ukrajinu.
 
Posljednja trećina izgledala je kao odrađivanje posla i Ukrajinci su odigrali točno koliko im je trebalo. U 43. pogodak je postigao Oleksander Pobjedonoscev, dvije minute kasnije poentirao je i kapetan Viktor Zaharov, a točku na i postavio je Artem Gnidenko s igračem manje u 49. minuti.
 
Rumunji su se nakon toga psihički potpuno raspali, udarci su sijevali prema njihovim vratima, Ruczuj je ostao dovoljno sabran da spasi svoje suigrače od težeg poraza.
 

Najbolji igrači:

RUMUNJSKA – Gellert Ruczuj (42 obrane, 87.5%)
UKRAJINA – Vladislav Gavrik (2 gola, 77.78% bulija, +2).
 

Dan 2

 
Drugi dan prvenstva, ponedjeljak 18. travnja, nastavlja se dvobojem Litve i Rumunjske u 13 sati, u 16:30 Velika Britanija će igrati protiv Estonije, a u 20:00 Hrvatska ide na drugog najtežeg protivnika na turniru – Ukrajinu.
Photo: Igor Šoban