Captain Croatia kaže, idemo po zlato!

HSHL press konferencija (MDV Press)

HSHL press konferencija (MDV Press)

Nakon prošlogodišnjeg srebra u Vilniusu, reprezentacija Hrvatske u hokeju na ledu od 13. do 19. travnja u Eindhovenu lovi zlato Divizije 1B. Medveščakova KHL sezona je završila krajem veljače te su nakon Prvenstva Hrvatske na led Doma sportova ponovo isklizali profesionalni hokejaši. Među njima će biti i Sjevernoamerikanci. Dok se u košarci raspravlja trebalo bi li imati stranaca u reprezentaciji, u hokeju se oni uvoze poput naranči.

Pripreme za nastup u Eindhovenu su započele ovog tjedna, a kroz dva tjedna bi trener Donald McLean trebao suziti širok popis igrača. Početkom travnja bi se tada pripremama trebali priključiti Sjevernoamerikanci, ovisno o klupskim obavezama. Neki od njih su već prije nastupili za reprezentaciju, dok će se neki po prvi put boriti za boje Hrvatske na svjetskoj razini.

„Ako gledamo roster tko nam je od igrača ove godine na raspolaganju i koji su nam bili prošle, s obzirom na imena na papiru, cilj nam je svakako osvojiti zlato i svi ćemo se truditi da to i ostvarimo“ rekao je McLean. „Pripremni kamp zasad ide odlično. Ima tu poznatih lica od prošle godine, ali i ugodnih iznenađenja koja dosad nisam imao priliku vidjeti. Drago mi je zbog toga i vjerujem da ćemo u ova dva tjedna, prije početka službenih priprema, odraditi dobar posao i da ćemo postići ono što želimo.“

Hrvatskoj na raspolaganju na golu stoje Mate Tomljenović (KHL Medveščak), Andrej Vasiljević (HPK) te Vilim Rosandić (MHK Dubnica), dok će plavu liniju čuvati bekovi Alan Letang, Saša Martinović, Marko Tadić, Borna Šilović (svi KHL Medveščak), Igor Jačmenjak, Bruno Kegalj, Roman Škrapec (svi KHL Zagreb), Ivan Šijan (Herlev) te Luka Marković. U napadu trener McLean na popisu ima Ivana Brenčuna, Darija Kostovića, Luku Mikulića, Marka Šakića, Luku Vukoju (svi KHL Medveščak), Tadiju Mirića, Marija Novaka, Marka Ljubića (svi KHL Mladost), Dominika Kanaeta (HC Detva), Mislava Blagusa, Matiju Miličića, Luku Jarčova te Ivana Jankovića (svi KHL Zagreb).

„Atmosfera na kampu je odlična“ rekao je Janković. „Dečki grizu jer znaju tko im je konkurencija i koji kalibar igrača dolazi za kojih tjedan dana. Svi moramo dati sve od sebe jer ovo je ipak reprezentacija, nacionalni ponos i svjetsko prvenstvo, a ne klupsko događanje. Na SP-u je svaka utakmica ključna i u svakoj moramo biti na visokoj razini jer nas i najmanja greška može puno koštati.“

Među već starim, iskusnim Sjevernoameričkim reprezentativcima, naći će se novi, bivši i sadašnji igrači Medveščaka. Na golu će biti Michael Ouzas i Mark Dekanich, dok će napad ojačati Adam Naglich, Ryan Kinasewich, Andrew Murray, Michael Glumac i Nathan Perkovich.

Trenerski sastav sastoji se od Donalda McLeana (glavni trener), Ive Rateja i Alana Letanga (pomoćni treneri) te Klemena Mohoriča (golmanski trener).

Prije odlaska u Eindhoven 11.4., Hrvatska će 7. travnja u Domu sportova odmjeriti snage sa Slovenijom, u utakmici koja će biti priprema za Veliku Britaniju, Litvu, Nizozemsku, Estoniju i Južnu Koreju.

„Ove godine idemo po zlato.“ izjavio je „Captain Croatia“ Dario Kostović, na što je Saša Martinović dodao „Pa ako kapetan tako kaže, onda mora tako bit, onda nemam ništa protiv. Kako je kapetan rekao, ako idemo po zlato, onda idemo po zlato.“