576634a42c4a68b90d534f03316d9d02_L

Bolzano slavi: Slovenac junak godine u Ebelu

Žiga Pance zabio je u nedjelju najvažniji gol u karijeri. Slovenski napadač odveo je Bolzano do senzacionalnog naslova prvaka Ebela. Senzacija to i nije, Bolzano je kroz sezonu pokazao vrhunsku klasu, ali pred početak Ebela, na talijanskog debitanta nitko nije ozbiljno računao. No, oni su nizali pobjede, stigli do finala i poveli u finalnoj seriji 2:0. Činilo se da će pomesti Salzburg, ali Red Bull se vratio. Najbogatija momčad Ebela je izjednačila seriju i vodila s 1:0 i 2:1 u majstorici.

No, gosti su izborili produžetak, a tada je nastala nevjerojatna drama. Najbolje što hokej može ponuditi, majstorica i produžetak. Nevjerojatan pritisak na obje momčad.  Jedan gol je odlučivao o svemu, jedni i drugi su promašivali, sve do 72. minute. Laliberte je ukrao pak Meckleru i sjurio se prema golu, iz drugog plana je sam dolazio Pance…dobio idealno poslužen pak i probio Brucklera za ogromno slavlje talijanskih navijača u Mozartovom gradu. 

Bio je Pance na početku svoje seniorske karijere i s Olimpijom pred trofejem u Ebelu. Tada su zbog administrativne pogreške sami sebi Slovenci pucali u nogu i dozvolili Salzburgu da za ‘zelenim stolom’ dobije izgubljenu utakmicu i okrene seriju. Pet godina kasnije sve je naplatio.

Debitant u ligi tako je pokvario austrijsku zabavu. Dosad je naslov prvaka Ebela ostajao u ‘domovini’, a sada su gosti iz južnog Tirola prekinuli tradiciju. Salzburgu ostaje titula ‘austrijskog prvaka’ odnosno najbolje austrijske plasirane momčadi u ligi, ali sumnjamo da će ih to zadovoljiti