Amerikanci i Rusi dominirali u prvom danu turnira

 

VANCOUVER – Patrick Kane i Erik Johnson slave pogodak Ryana Keslera SAD-a za vrijeme utakmice za zlatu medalju na Zimskim olimpijski igrama protiv Kanade 28. veljače 2010. u Rogers Areni (S. Yume/Flickr)

U petak je u Češkoj otvoreno IIHF Svjetsko prvenstvo Elitne divizije. Dok su u skupini A od Latvijaca bili jači Kanađani te od Čeha Šveđani, u skupini B su Amerikanci prevladali nad Fincima, a Rusi nad Norvežanima.
Na utakmicu Rusije protiv Norveške se može gledati kao na utakmicu superzvijezda SKA St. Petersburga, ovogodišnjeg osvajača Gagarinovog kupa. Rusija je sastavljena od sedam igrača prvaka KHL-a, dok napad Norveške predvodi sada već bivši igrač SKA, Patrick Thoresen, koji se nekoliko dana nakon kraja sezone uputio u Švedsku. Rusija je na kraju pobijedila sa 6:2, a tri gola za Ruse su dali igrači SKA, Šipačijov, Tikhonov te Panarin, dok kapetan Ilija nije zabil’ gajbu, no upisao dvije asistencije. Thoresen je zabio oba gola za Norvežane.
Finci su s 5:1 pali pred Amerikancima nakon što je momčad s novog kontinenta preuzela kontrolu nad utakmicom sredinom druge dionice. Jack Eichel, pored Connora McDavida ponajbolji prospect za ovogodišnji NHL Draft, na kraju utakmice je imao samo dvije kaznene minute upisane pored njegova imena, dok je Steve Moses golom i asistencijom zaradio nagradu igrača utakmice sa strane Amerikanaca.